Bilgisayarınız yavaşlar, tutarsız hareket eder, ya da çöker, size pratik bilgisayar güvenlik ipuçlarının önemini anlatacağız. Bilgisayarınızda sorun olduğunda bilgisayar servisini çağırmanız ve müdahale etmesini istemeniz en doğrusu olacaktır. Burada anlatılan bilgiler aslında öncesinde neler yapılabilir, bilgisayar nasıl geri dönülemez durumlara düşürülmez olacaktır.
Bilgisayarınızı Güvenli Tutan Adımlar
Bilgisayarınızı güvenli tutmayı düşündüğümüzde, düşünceleriniz muhtemelen web üzerinden dışarıdan bir saldırı PC'nizi korumak için kullanılan güvenlik duvarları hatları, anti-virüs yazılımı, ve diğer araçlar boyunca düşünürüz. Bunlar gerçek tehditler, bu adımlardan korunmak için alınması gereken tedbirlerdir ve her bilgisayar kullanıcısının bilmesi gerekenlerdir.
İnsanların evlerini kilitlemeden, kapı açık ya da giriş katlarda cam açık uyuduğu gün ne yazık ki olmadı. Sebebi ise beklenmedik hırsızlıklar. Bu gibi şeyler sadece burada olmaz. İnsanlar evlerini korumak için adımlar atmış olsaydı gerçekte, hırsızlık meydana gelmezdi. Bugün birçok kişi evlerini kilitlemenin yanında güvenlik sistemleri koruması için firmalarla anlaşmaktadırlar. Bilgisayarınızda depolanan tüm bilgileri ile, PC için de aynı önlemleri almanız gerekir.
Şifrenizi Koruyun
Hırsıza kasa anahtarını verir miydiniz veya ona hesap numaranızı nerede gizlediğimizi söyleyebilir misiniz? Tabii ki hayır. Bilgisayarınızı açtığınızda, bir iletişim kutusuna şifreleri girdiğinizde bilgisayar o şifreleri tekrar hatırlamak ister, tam burada evet hatırla derseniz işiniz bitmiş demektir, bilgisayarınıza girecek ilk bilgisayar korsanı o şifrelere eliyle koymuş gibi ulaşacaktır. Siz bilgisayarınızı açık bıraktığınızda ve uzun zaman hareketsiz kaldığında bazı programlar kullanan bilgisayar korsanları o bilgisayarı çok rahat görürler. Bu özel yetenek gerektirmiyor, programlar var, çevredeki tüm açık pc leri haber veriyor. Kurban olmamak için kullanmadığınız zaman pc nizi kapatın, ya da modeminizi kapatın, şifreleri ise asla hatırla demeyin.
Şifre amacı bilgisayarınızı ve üzerinde çalıştığınız dosyaları güvenli tutmaktır. Bilgisayarınızın yanında duvara asılı bir yapışkan not yazmak veya masanızın çekmecesinde güvenli olduğunu düşünmeyin. Buralarda şifrelerinizi saklamayın. Asla önemli bilgileri şifreleme den öylece bırakmayın. Bir şifre bilgisayarınızdaki bilgileri güvenli tutmak için ilk savunma hattıdır. Bilgisayar açılışında da %100 şifre kullanın. Şifreniz yoksa o bilgisayar ilk hedeftir.
Anlaması ve bulması kolay şifreler kullanmamalısınız. Örneğin, kullanıcı ismi, eşinin adı, çocuğunuzun adı veya baş harflerini kullanmak asla şifre belirlemeyin. Bir hacker tarafından denenmiş olacak diğer bilgileri şunlardır:
- plaka numaraları
- telefon numaraları
- Sosyal Güvenlik numaraları
- Aracınızın markası
- evcil hayvanınızın adı
- favori grubum
- En sevdiğiniz spor takımının
- sokak adı
- En sevdiğim hobim
Bunu akılda tutarak, burada bir şifre seçerken yapmanız gereken:
Gibi büyük ve küçük harfleri, sayıları ve olmayan bir alfa karakter oluşan bir şifre seçin: @ # $% & * (.
Şifre 8 karakter veya daha fazla olmalıdır.
Sizin için hatırlaması kolay bir şifre seçin. Örneğin (Fifty5Ford). Bu, fazla 8 karakter üst içeren ve küçük harf, rakam ve non-alfa karakterler-parantez.
Eğer klavye bakmadan parantez bulmakta zorluk Ancak, (Fifty5Ford) sizin için iyi bir seçim olmayacaktır.
İşletim Sisteminin güncel tutun
Güvenlik programları güncel tutun (çoğu durumda otomatik olarak güncellemek için ayarlanabilir, emin olmak size kalmış)
Bilgisayarınızı temiz tutun
Düzenli olarak bilgisayarınızı yedekleyin. Bilgisayarınız çökebilir, tüm dosyalarınızı kaybetmek yıkıcı olabilir.
Yemek veya çayı bilgisayarınızın başında içmeyin (klavye veya diğer donanım için, istenmeyen kilo önüne de geçer.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder